Απο το ημερολόγιό μου

Νέοι Γονείς – Γονείς για πρώτη φορά

Νέοι Γονείς – Γονείς για πρώτη φορά

 

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε

Είστε για πρώτη φορά γονείς και το άγχος σας έχει πανικοβάλει; Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά. Οι νέοι γονείς συνήθως φοβούνται και αγχώνονται με τον ερχομό του παιδιού τους. Θέλουν να είναι οι καλύτεροι γονείς του κόσμου, που δεν θα κάνουν τα ίδια λάθη με τους γονείς τους. Τα παιδιά όμως, δεν έρχονται με εγχειρίδιο χρήσης. Ευτυχώς, υπάρχει καταιγισμός πληροφοριών από ειδικούς και έμπειρους ανθρώπους, τόσο στο διαδίκτυο όσο και στο ευρύ ή οικογενειακό μας περιβάλλον.

Οι πρώτες μέρες με το μωρό σας

Η πρώτη συγκίνηση είναι όταν ο γιατρός ακουμπήσει το νεογέννητο πάνω στο στήθος και στο λαιμό σας. Εκείνη τη στιγμή, ξεχνάτε όλα όσα περάσατε στην εγκυμοσύνη και τη γέννα. Νιώθετε ότι η ζωή σας απόκτησε νόημα.

Η δεύτερη και πολύ σημαντική στιγμή για τη μαμά και το βρέφος, είναι η πρώτη φορά του θηλασμού. Ο θηλασμός είναι απαραίτητος για τη σύνδεση παιδιού-μαμάς. Αυτό το πρώτο γάλα προσαρμογής λέγεται «πύαρ» και σκοπός του είναι να προσφέρει όλα τα θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη προσαρμογή του βρέφους στην εξωμήτρια ζωή του.

Προτού φύγετε με το μωρό σας για το σπίτι και ενώ ακόμη είστε στο μαιευτήριο, προσπαθείστε να ξεκουραστείτε για να έχετε δύναμη όταν με το καλό πάτε στο σπίτι με το νέο μέλος της οικογένειας. Να έχετε τα μάτια ανοιχτά όταν η νοσοκόμες/μαίες σας δίνουν χρήσιμες πληροφορίες και οδηγίες φροντίδας για το μωρό σας.

Οι μαίες θα σας δείξουν με πολλή αγάπη, πώς να κρατάτε το μωρό, πώς να το θηλάσετε, πώς να το αλλάζετε και πώς να το λούζετε. Μην διστάσετε να κάνετε οποιαδήποτε απορία έχετε στο γυναικολόγο ή παιδίατρο ή μαία, όσον αφορά τη δική σας φροντίδα και τη φροντίδα του παιδιού σας.

Φροντίστε να πληροφορήσετε τους φίλους και συγγενείς για τη γέννηση του μωρού σας και τις ώρες που προτιμάτε να σας επισκέπτοντε έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος ξεκούρασης για σας και το μωρό σας.

Η τρίτη πιο συγκινησιακή στιγμή είναι η μέρα που θα πάτε με το μωρό σας στο σπίτι. Οι πρώτες 40 μέρες, είναι πολύ σημαντικές για τη σχέση του παιδιού με το καινούριο περιβάλλον και μαζί σας. Οι νέοι γονείς, ευτυχώς, συνεργάζονται ισότιμα με αγάπη, υπομονή και σεβασμό, ώστε η προσαρμογή του παιδιού στο νέο περιβάλλον να γίνει όσο πιο ομαλά γίνεται.

Θα «κακομάθεις» το μωρό σου

Πρόκειται για έναν μύθο, που ελπίζουμε σύντομα να εκλείψει. Η φράση που μπορεί να ακούτε από τη μαμά ή τη γιαγιά σας πως «Αν κρατάς συνέχεια το μωρό στην αγκαλιά σου θα το κακομάθεις» είναι μια πολύ ξεπερασμένη οπτική. Βλέπεις, δεν υπάρχει τρόπος να κακομάθεις ένα βρέφος, το οποίο δεν έχει τη νοητική ωριμότητα να εκμεταλλευτεί ή να προκαλέσει εσκεμμένα οποιαδήποτε αντίδρασή σου. Τα μωρά κλαίνε διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος επικοινωνίας που διαθέτουν.

Έρευνες έχουν αποδείξει πως τα μωρά των οποίων οι γονείς ανταποκρίνονται σταθερά στο κλάμα, στην πραγματικότητα κλαίνε προοδευτικά λιγότερο όταν φτάνουν τους έξι μήνες ζωής, σε σχέση με εκείνα που δεν δέχονται την ίδια ανταπόκριση.

Ακόμη, παρηγορώντας και ηρεμώντας το μωρό σας μπορείτε να αλλάξετε το DNA του. Νέες μελέτες έχουν δείξει πως τα μωρά που αγκαλιάστηκαν περισσότερο έχουν αποκτήσει πιο ανεπτυγμένη μοριακή δομή όταν φτάνουν τα τέσσερα έτη της ηλικίας τους, σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν την ανταπόκριση των γονιών τους.

Σχολιάστε