Απο το ημερολόγιό μου

Πολιτισμός και Επιστήμες Μοντεσσόρι

Πολιτισμός και Επιστήμες Μοντεσσόρι, είναι η περιοχή μάθησης που ασχολείται με τον ανθρώπινο πολιτισμό και την επιστημονική γνώση. Οι τομείς μελέτης σε αυτή την περιοχή μάθησης περιλαμβάνουν γεωγραφία, ιστορία, ζωολογία, βοτανική και επιστήμη. Τα παιδιά στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν τον εαυτό τους και τον κόσμο τους, εργάζονται σαν μικροί επιστήμονες που θέλουν πραγματικά να μάθουν τι συμβαίνει γύρω τους και μέσα τους, αναζητώντας το γιατί. 

 

Σκοπός του προγράμματος Πολιτισμός και Επιστήμες Μοντεσσόρι είναι:

 • Η βιωματική μάθηση για τον κόσμο μέσα στο περιβάλλον Μοντεσσόρι αλλά και στον ευρύτερο κόσμο. 
 • Η επιστημονική μέθοδος ως μέσο εξερεύνησης για τον κόσμο.
 • Παροχή οργανωμένου επιστημονικού υλικού που υποστηρίζει τα παιδιά στην αναζήτηση γνώσης.

 

Οι τομείς μελέτης στο πρόγραμμα Πολιτισμός και Επιστήμες Μοντεσσόρι είναι:

 

Γεωγραφία: Μέσα από τις παρουσιάσεις φυσικής γεωγραφίας, το παιδί κατανοεί το άμεσο περιβάλλον του και πώς αυτό σχετίζεται με το παγκόσμιο περιβάλλον. Μέσα από τις παρουσιάσεις της πολιτιστικής γεωγραφίας, δίνεται η ευκαιρία στο παιδί να μελετήσει την ανθρώπινη ζωή πάνω στη γη. 

 

Η πρώτη παρουσίαση ξεκινάει από τον πλανήτη γη όπου ζούμε μαθαίνοντας τα δύο στοιχεία εδάφους και νερού, έπειτα παρουσιάζονται οι ήπειροι και η ζωή σε αυτούς, οι σημαίες των χωρών και ο πολιτισμός τους. Το παιδί αρχίζει να γνωρίζει τον κόσμο του και τον κόσμο γύρω του συνθέτοντας το παζλ του κόσμου μέσα στο μυαλό του.

 

Για την εξερεύνηση του κόσμου στην γεωγραφία, το πρόγραμμα σπουδών Μοντεσσόρι, χρησιμοποιεί υλικά όπως: η υδρόγειος σφαίρα, οι φόρμες εδάφους και νερού, οι χάρτες παζλ, οι σημαίες των χωρών, μικρά αντικείμενα, εικονοκάρτες που βοηθούν το παιδί να κατανοήσει αφηρημένες έννοιες. 

 

Η γνώση που αποκτάται στην παράλληλη μελέτη της φυσικής και πολιτιστικής γεωγραφίας στο περιβάλλον της πρώιμης παιδικής ηλικίας Μοντεσσόρι είναι το θεμέλιο για συνεχή εξερεύνηση. 

 

Ιστορία: Η μελέτη της ιστορίας στο περιβάλλον Μοντεσσόρι, έχει σκοπό να βοηθήσει το παιδί στην κατανόηση αφηρημένων εννοιών του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Το παιδί δημιουργεί ένα νοητό πλαίσιο για τη ροή του χρόνου μέσα από τις ρουτίνες της τάξης, την περιγραφή του κόσμου γύρω τους σε διάφορες καταστάσεις και μέσα από τις ομαδικές και ατομικές παρουσιάσεις. 

 

Εξοικειώνεται το παιδί με τη χρήση εννοιών του χρόνου όπως: μέρα, νύχτα, σήμερα, χθες, αύριο, πριν, μετά, σήμερα το πρωί, εβδομάδες, μήνες, εποχές. Τοποθετεί γεγονότα με χρονική σειρά. Κατανοεί τη θέση του στην δική του οικογένεια (οικογενειακό δέντρο). 

 

Επίσης, το παιδί μαθαίνει για τη ζωή διάσημων ανθρώπων και το έργο τους. Έτσι, κατανοεί την αλληλεξάρτηση όλων των ανθρώπων, την επιρροή που έχουν οι άνθρωποι μεταξύ τους για να αλλάξουν και να προσφέρουν στον κόσμο και ότι ο κόσμος στον οποίο ζει, είναι αποτέλεσμα των πράξεων των ανθρώπων.

 

Ζωολογία: Όλα τα παιδιά έχουν εμπειρία από ζωάκια στο περιβάλλον τους είτε είναι κατοικίδια είναι είναι στο περιβάλλον γύρω τους. Τα παιδιά έχουν έμφυτη περιέργεια για τα ζώα και για κάθε ζωντανό οργανισμό. Αυτή την περιέργεια θέλει να αγγίξει η Ζωολογία στο περιβάλλον Μοντεσσόρι.

 

Τα παιδιά μαθαίνουν ότι τα πάντα στο σύμπαν είναι συνδεδεμένα και αλληλεξαρτώμενα, κάτι που θα τους βοηθήσει να παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις για το περιβάλλον στο μέλλον. 

 

Οι παρουσιάσεις στην ζωολογία επικεντρώνονται κυρίως στην ονομασία και την ταξινόμηση, παρέχοντας στα παιδιά το πλαίσιο για συζήτηση που αφορά τον τρόπο με τον οποίο τα ζώα είναι διαφορετικά και πώς σχετίζονται μεταξύ τους. 

 

Οι εκπαιδευτικοί Μοντεσσόρι γνωρίζουν ότι τα παιδιά βρίσκονται στην ευαίσθητη περίοδο για τη γλώσσα. Ξέρουν λοιπόν, ότι είναι πρόθυμα και ικανά να μάθουν τα ονόματα των ζώων και τις παράξενες καινούριες λέξεις για τα εξωτερικά μέρη ανατομίας των ζώων. Οι μεγάλες και δύσκολες λέξεις, γοητεύουν τα μικρά παιδιά, χωρίς να υπάρχει όριο στον αριθμό λέξεων που μπορούν να μάθουν, ακόμη κι αν αυτό αφορά επιστημονικούς όρους. Αρκεί το λεξιλόγιο να αφορά ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που να έχει νόημα για τα παιδιά.  

 

Βοτανική: Τα φυτά αποτελούν μέρος του φυσικού περιβάλλοντος και η μελέτη τους στο πρόγραμμα σπουδών Μοντεσσόρι, βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν την σημασία και τον ρόλο τους στον πλανήτη γη. Μέσα από το πρόγραμμα σπουδών Μοντεσσόρι, τα παιδιά παρατηρούν τα φυτά, τα φροντίζουν, τα μελετούν, ώστε να εκτιμήσουν την αξία και την προσφορά τους στον κόσμο.

 

Οι δραστηριότητες της βοτανικής επιτρέπουν στα παιδιά να εξασκούν επιστημονικές παρατηρήσεις και πειραματισμούς, προετοιμάζοντάς τα για μελλοντική εργασία στην επιστήμη. Τα παιδιά ανακαλύπτουν ότι τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί. Φτιάχνουν τα δικά τους τρόφιμα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται φωτοσύνθεση, στην οποία χρησιμοποιούν φως για να μετατρέψουν το διοξείδιο του άνθρακα σε ζάχαρη. Τα φυτά απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και το απομακρύνουν από το περιβάλλον. Παράγουν οξυγόνο το οποίο χρειάζονται τα ζώα και οι άνθρωποι για να ζήσουν. Επίσης, τα φυτά είναι η κύρια πηγή τροφής για όλα τα έμβια όντα.

 

Οι δραστηριότητες Βοτανικής παρουσιάζουν πρώτα ολόκληρο το φυτό και στη συνέχεια εξετάζουν κάθε μέρος του φυτού μεμονωμένα. Τα παιδιά μαθαίνουν πώς λειτουργούν τα μέρη του φυτού, για τις διαφορές στην εμφάνιση μελετώντας πραγματικά φυτά στην τάξη. Για τον σκοπό αυτό, στο περιβάλλον Μοντεσσόρι, ο εσωτερικός χώρος καθώς και ο εξωτερικός, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην καλλιέργεια και τη φροντίδα των φυτών. Στις τάξεις τα παιδιά φροντίζουν τα φυτά στις γλάστρες, τοποθετούν λουλούδια σε βάζα για τον στολισμό της τάξης τους, φυτεύουν σπόρους, και μαθαίνουν την κυκλική εποχική καλλιέργεια. 

 

Όλες οι περιοχές μάθησης συμβάλλουν για την μελέτη του θέματος που απασχολεί τα παιδιά. 

 • Στην γλώσσα, μέσα από τα βιβλία και τη συζήτηση, τα παιδιά θα μάθουν την ιστορία για την καλλιέργεια του σιταριού. 
 • Θα μελετήσουν στην γεωγραφία τις μετακινήσεις πληθυσμών για να καλλιεργήσουν τη γη και να αναπτύξουν πολιτισμό. 
 • Στην βοτανική, θα φυτέψουν τον σπόρο και θα δουν να εξελίσσεται σε σιτάρι.
 • Στην ζωολογία θα δουν τον κύκλο ζωής με τα έντομα να τρώνε το στέλεχος και τον πυρήνα του φυτού και τα ζώα να τρώνε τα έντομα. 
 • Στην πρακτική ζωή, τα παιδιά θα πάρουν τους σπόρους, θα τους αλέσουν, θα φτιάξουν ψωμί και θα το ψήσουν. 
 • Στα μαθηματικά θα μετρήσουν τα υλικά που θα χρειαστούν για τη ζύμη ψωμιού. 
 • Στην επιστήμη τα παιδιά, θα δουν πώς τα ξηρά συστατικά διατηρούν τις φυσικές τους ιδιότητες σε ένα μείγμα και μαθαίνουν για τις χημικές αντιδράσεις καθώς ψήνεται η ζύμη. 
 • Και ξανά στην πρακτική ζωή, τα παιδιά θα κόψουν το ψωμί για να ετοιμάσουν ένα σνακ.

 

Επιστήμη: Τα παιδιά στο περιβάλλον Μοντεσσόρι, εργάζονται σαν μικροί επιστήμονες, καλλιεργώντας δεξιότητες επιστημονικής μεθόδου και επιστημονικού συλλογισμού. Κάνουν παρατηρήσεις, διατυπώνουν ερωτήσεις, κάνουν πειράματα, εξάγουν αποτελέσματα και συμπεράσματα. 

 

Σχολιάστε